top of page

Praat door op het forum

JUDA_HANNA_DIRK_1.130.1.tif

Oefening: Start het gesprek

Het is niet altijd even makkelijk om een gesprek te beginnen over mentale gezondheid. Daarom helpen we je op weg met deze gesprek starters in de vorm van korte clips uit de Cinetree documentaire: 'Samen Uit de Schaduw'.

Je kan ervoor kiezen om eerst samen de hele docu te kijken op cinetree.nl/uitdeschaduw of meteen met deze clips en vragen te beginnen.

 

Kies in welke omgeving je deze oefening graag wil doen, bijvoorbeeld thuis, op werk of School. Bij iedere video horen vragen die je na het kijken samen kan bespreken. Onze tip is om hiervoor 1 gespreksleider of moderator aan te wijzen.

Ben je er nog niet aan toe om je verhaal met bekenden te delen, maar wil je wel gratis en anoniem hulp en advies van een professionele hulpverlener? Praat dan met iemand van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl.

01

Inchecken met elkaar

Introductie: Voordat we de diepte in duiken checken we even bij elkaar in. Hoe voel je je aan het begin van deze oefening? Vind je het spannend? Zijn er dingen die je liever niet wil bespreken? Wat verwacht je? Wat hoop je? Bespreek dit samen.

02

Het taboe

Zijn er momenten/omgevingen waarop je het spannend vind om je eigen verhaal te delen? Merk je dat je last hebt van het stigma op mentale gezondheid, en zo ja op wat voor manier?

03

Kritische stem

Hanna en Glenn geven aan allebei een enorm kritische stem op hun schouder te hebben. Heb jij een kritische stem? Wat zegt deze en hoe ga je hiermee om?

04

Mariokart

Heb je mensen om je heen die je helpen om door zware periodes heen te werken? Zijn zij er voor je zoals je dat graag zou willen, of heb je liever dat er op een andere manier naast je wordt gestaan? 

05

Alleen zijn vs. eenzaam zijn

Dirk benoemt dat er een verschil is tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Wat is voor jou het verschil tussen deze twee? Zonder jij jezelf wel eens af als het wat minder gaat?

06

Leren Luisteren

Ben je net als Juda wel eens bang om verkeerd begrepen te worden? Ben je net als Juda wel eens bang om niet op de juiste manier te luisteren? Wat is op een juiste manier luisteren voor jou? Heb je het gevoel dat er naar je geluisterd wordt?

07

Signalen herkennen

Deelnemers van de Recovery College beantwoorden de vraag: Welke tekenen herken je bij jezelf als het wat minder goed gaat? Wat is jouw antwoord op deze vraag?

08

Rituelen

Heb je rituelen in je eigen leven die je inzet als het even wat minder gaat? Deel met elkaar de rituelen die voor jou het beste werken of de rituelen die je graag zou willen gaan gebruiken. Is er ruimte voor rituelen in deze omgeving (werk/thuis/school?)

09

Naast de ander staan

Hanna ziet even niet. meer hoe ze er het beste voor Juda kan zijn. Herken je dit wel eens bij mensen om je heen die het moeilijk hebben? Ben jij wel eens de persoon die 'naast' de ander staat?

10

Paardenbloemen en Orchideeën

Onder welke categorie zou jij jezelf indelen? Hoe ziet jullie gezamenlijke bloemenveld eruit? Wat is er nodig om zoveel mogelijk bloemen in dat bloemenveld tot bloei te laten komen?

11

Delen met de groep

In het gesprek tussen Hanna en Juda durven ze eerlijk naar elkaar uit te spreken wat er eerder wel eens mis ging en waar ze behoefte aan hebben. Zijn er dingen die, misschien bij het doen van deze oefening, bij je naar boven komen die je wil delen met de groep? Zijn er mensen waarvoor je er meer had willen zijn? Wie wil je bedanken? Waar ben je dankbaar voor?

12

Terugblikken

Dit is de laatste vraag van deze oefening. Blik samen even terug naar je verwachtingen aan het begin. Zijn deze uitgekomen? Hoe vond je het om te doen? Wat neem je mee?

Praat verder op het forum

En ontmoet andere ervaringsdeskundigen

bottom of page